Diana Riba i Giner

Esquerra vota ‘no’ a la nova Comissió Europea

27/11/2019

L’eurodiputada d’Esquerra, Diana Riba, ha votat ‘no’ a la Comissió Europea encapçalada per Ursula Von der Leyen. Riba ha lamentat, en primer lloc, que l’elecció de la Presidenta de la Comissió no s’hagi realitzat a través del procediment anomenat ‘Spitzenkandidat’. Cal recordar que aquest sistema hauria possibilitat que el president o presidenta de la Comissió fos algun dels caps de llista dels grups polítics que van concórrer a les eleccions europees i que, per tant, van ser votats per la ciutadania europea. Per Riba, el sistema del ‘Spitzenkandidat’ hauria permès “fa més transparent i democràtica l’elecció del màxim càrrec de la Unió Europea”.

Malauradament, però, “Von der Leyen ha sigut escollida a porta tancada pel Consell Europeu, és a dir, pels Estats, i per això hem perdut l’oportunitat de democratitzar el conjunt de les institucions europees i d’acostar-nos als ciutadans i a les seves preferències”, explica l’eurodiputada.

Per altra banda, un dels punts importants que justifiquen el vot en contra dels republicans ha sigut la presència de Josep Borrell en el gabinet de Von der Leyen. Per Riba, “nomenar com a Alt Representant a algú que ha demostrat tenir una manca absoluta de diplomàcia i escàndols de conflictes d’interès i d’ús d’informació privilegiada és un error que pot tenir greus conseqüències”

Finalment, l’eurodiputada ha explicat que, ara, “la Comissió té 5 anys al davant per afrontar els principals reptes de la Unió Europea i, evidentment, el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol n’és un dels més importants”. Segons Riba, “no té sentit seguir dient que el cas català és afer intern quan, avui dia, encara hi ha més de dos milions de ciutadans europeus que no se’ls deixa estar representats en aquesta cambra”. En aquest sentit, Riba s’ha referit a la carta que, avui, una quarantena d’eurodiputats han fet arribar a la nova Comissió en la qual demanen que s’impliqui en la resolució del conflicte i que treballi per aconseguir una solució pacífica i democràtica.

Esquerra vota ‘no’ a la nova Comissió Europea
Comparteix