Diana Riba i Giner

Carta oberta a la Comissió i els estats: Exigim suport per al sector cultural i creatiu afectat per la COVID-19

09/04/2020

Podeu signar la carta aquí

El sector cultural i creatiu (SCC) de tot Europa són colpejats durament per la pandèmia COVID-19. Els esdeveniments en directe i les actuacions van haver de ser cancel·lades, mentre que la majoria dels llocs culturals es van veure obligats a tancar les seves portes. Els creadors culturals es veuen greument afectats per la interrupció de la seva exposició i oportunitats d’actuació. En sectors caracteritzats per l’autoocupació, els autònoms i la flexibilitat laboral, combinats amb poc o cap accés a les prestacions socials, la pèrdua d’ingressos planteja una amenaça directa i immediata per a l’existència d’autors, intèrprets i tots els operadors culturals, molts dels quals ja havien estat lluitant molt abans de l’actual emergència.

En temps de crisi, la cultura és més important que mai. Amb milions de ciutadans confinats a les seves llars, són la música, les pel·lícules, els llibres i les actuacions en línia representen una font de consol i d’esperança. Són un factor essencial de benestar psicològic i juguen un paper clau en l’enfortiment del sentiment de comunitat i d’inclusivitat de la nostra societat. Sense acció immediata, les conseqüències negatives d’aquesta crisi afectaran molt més que la nostra economia. És possible que no puguem recuperar-nos d’aquest “xoc cultural” durant molts anys, perdent gran part de la riquesa i diversitat de l’escena cultural europea.

És la nostra responsabilitat protegir i donar suport als ecosistemes i creadors culturals de tot Europa per tal de garantir que puguin continuar fent cultura, durant aquests temps difícils i en el futur.

Fem una crida a la Comissió Europea i als Estats membres a adoptar una acció immediata de manera coordinada i fer el que sigui necessari per mitigar les conseqüències negatives de la crisi COVID-19 en el sector cultural i creatiu, especialment creadors independents així com les petites i mitjanes empreses i associacions. Les mesures proactives, a gran escala i integrades en totes les àrees polítiques són necessàries per fer un impacte notable i sostingut, tant a curt com a llarg termini.

A curt termini, exigim les següents iniciatives immediates i no burocràtiques:

  • Oferir ajudes econòmiques al sector cultural i creatiu i a tot l’ecosistema cultural, incloent a través de la iniciativa Corona Response Investment, (Resposta d’inversió Corona) proporcionalment a la grandària del SCC en la nostra economia.
  • Vetllar per l’accés a l’atur i altres prestacions socials per a tots els professionals de la cultura, amb especial atenció als treballadors d’autoocupació, autònoms i altres en formes de treball atípiques, incloent-hi els creadors procedents de minories culturals, i concedir-los compensació per la suspensió de la renda.
  • Facilitar ajudes d’emergència a professionals culturals, especialment els independents, així com a petites i mitjanes empreses culturals, per exemple, en forma de desgravació fiscal, préstecs, (micro-) crèdits, indemnitzacions per pèrdues i despeses no recuperables.
  • Implantar mesures fiscals per alleujar la pressió sobre el SCC i estimular una recuperació en el consum de serveis culturals.

Un cop acabada la crisi COVID-19, la UE ha de:

  • Establir un paquet d’estímul adequadament finançat per als creadors culturals de tot Europa per tal d’afrontar els efectes a llarg termini del SCC. Aquest paquet també ha d’incloure la facilitació jurídica per a la mobilitat d’artistes i les seves obres, per exemple, pel que fa a la fiscalitat i les normes de visat.
  • Protegir el SCC de futurs xocs, en particular reforçant la seva dimensió social i adaptant les normes de seguretat social i drets laborals, tenint en compte la diversitat de la plantilla del CCS.
  • Incrementar el finançament públic a les arts i la cultura, i també assegurar-ne l’accés a altres fonts de finançament, per exemple, reforçant la disponibilitat del servei CCS.

El Marc Financer Plurianual (MFP) també representa un instrument important per donar suport i revitalitzar el SCC. Demanem una adopció ràpida d’un MFP ambiciós, invertint més en les arts i la cultura a través de l’apartat Cohesió i Valors.

La cultura està construint la resiliència de les nostres societats a través de temps inèdits i difícils. Serem capaços de protegir el sector cultural i creatiu i els creadors dins del devastador impacte econòmic i social d’aquesta crisi?

Carta oberta a la Comissió i els estats: Exigim suport per al sector cultural i creatiu afectat per la COVID-19
Comparteix