Diana Riba i Giner

Riba sobre l’informe Freemuse: “És gravíssim que l’Estat Espanyol lideri el rànquing d’empresonament d’artistes al món durant el 2019″

16/04/2020

Ahir, dia Mundial de l’Art, l’organització internacional independent Freemuse va publicar el seu informe anual sobre la situació de la llibertat d’expressió artística al món. L’informe es basa en un estudi de més de 700 casos d’artistes a 93 països diferents. L’eurodiputada Diana Riba, la qual és també membre del Comitè de Cultura del Parlament Europeu, ha explicat que “després d’analitzar l’extens i detallat informe de Freemuse, queda palesa la manca de llibertat d’expressió artística a l’Estat espanyol.”

Riba ha titllat de “gravíssim” el fet que, segons l’informe, “l’Estat espanyol lideri el rànquing d’empresonament d’artistes al món durant el darrer any”. En concret, dels 700 casos estudiats arreu del planeta, Freemuse n’ha identificat 71 que han derivat en empresonaments degut a la seva activitat artística. Del total d’aquests empresonaments, l’Estat espanyol n’acumula el nombre més gran amb 14 artistes a la presó, seguit d’Iran amb 13, Turquia amb 9, Birmània amb 8 i Egipte amb 6. El 42% d’aquests artistes han sigut empresonats per criticar el govern o les institucions de l’Estat.

L’informe de Freemuse també analitza l’ús -o, millor dit, el mal ús- que fan els diferents països estudiats de les lleis antiterroristes. Riba lamenta que, “un cop més, l’informe posi l’Estat espanyol com a exemple de país que, aprofitant la indefinició d’allò que constitueix el delicte de terrorisme, utilitza aquesta legislació per perseguir artistes crítics sota el pretext de ‘glorificació del terrorisme”. “El cas de Valtonyc és un exemple claríssim d’aquestes males pràctiques a l’Estat espanyol”, ha reblat l’eurodiputada. Quant a dades concretes, l’Estat espanyol és el segon país analitzat que més ha utilitzat la llei antiterrorista per a perseguir artistes. Concentra el 31% dels casos, just per sota de Turquia, que lidera el rànquing amb el 42%.

Per altra banda, l’informe relaciona de forma explícita l’auge del nacionalisme recentralitzador espanyol i del catolicisme conservador amb els intents de censura d’obres d’art i la persecució d’artistes per “ofenses als sentiments religiosos”. Riba remarca que, aquesta tendència, “va lligada a l’auge de l’extrema dreta de VOX que, de retruc, ha extremat encara més les posicions del PP i C’s”.

Captura d’una part del text de l’informe

L’informe posa com a exemple el cas del quadre Con flores a María, de Charo Corrales, en el qual hi apareixia una Verge Maria mig despullada. L’obra fou destrossada per part d’uns vàndals i els tres partits de la dreta en van demanar la seva retirada. Riba recorda que “el PP va portar el cas a la Fiscalia i la ‘Asociación Española de Abogados Cristianos’ va interposar una denúncia; la mateixa associació que també va denunciar l’actor Willy Toledo per uns comentaris a Facebook sobre Déu i la Verge Maria”.

‘Con flores a María’, de Charo Corrales

Finalment, l’eurodiputada ha volgut posar en relleu el fet que “l’informe de Freemuse evidencia que la música és una de les formes d’expressió artística més atacades i perseguides arreu del món”. En aquest sentit, Riba denuncia que “sis països concentren gairebé la meitat dels casos de restricció de llibertat en l’àmbit musical i, malauradament, Espanya, n’és un d’ells”.

Per tot això, Diana Riba ha anunciat que portarà els resultats de l’informe davant la Comissió Europea “per saber què pensa sobre aquestes dades tan preocupants i, sobretot, per saber què farà per protegir la llibertat d’expressió artística a Europa”. A més, Riba ha advertit que “davant la vulneració de drets fonamentals, la resposta de la Comissió a la ciutadania no pot seguir sent ‘que això són assumptes interns dels Estats'”.

Per l’eurodiputada, “cal elaborar urgentment un Estatut Europeu de l’Artista” ja que, aquesta restricció de drets, “ataca de forma directa al cor d’Europa. “Si no es fa res per mantenir uns estàndards democràtics en el si de la Unió, el mateix projecte europeu corre el perill de perdre el seu sentit”, clou l’eurodiputada republicana.

Podeu descarregar-vos l’informe complet aquí.

Riba sobre l’informe Freemuse: “És gravíssim que l’Estat Espanyol lideri el rànquing d’empresonament d’artistes al món durant el 2019″
Comparteix