Diana Riba i Giner

El comissari de Justícia admet un mal ús de la presó preventiva per part dels Estats Membre

02/07/2020

L’eurodiputada Diana Riba, conjuntament amb la companya del grup Verds/ALE, Saskia Bricmont, han dut a terme el webinar ‘Situació de les presons a la UE en el context de la COVID19’. La conferència virtual ha comptat amb la presència destacada de Didier Reynders, actual comissari de Justícia de la Unió Europea (UE).

L’eurodiputada republicana ha afirmat que la COVID19 “ha afectat greument els sistemes penitenciaris dels Estats Membre i ha fet paleses moltes deficiències i contradiccions”. Per això, Riba ha parlat sobre la necessitat que la UE adquireixi “un rol important a l’hora de protegir la salut i els drets fonamentals dels presos i les preses d’arreu d’Europa”. “Cal obrir un debat sobre les condicions de les presons; sobre les mesures alternatives a la detenció; sobre la sobrepoblació dels centres penitenciaris i sobre la disparitat de polítiques penitenciàries en el si de la UE”, ha reclamat Riba.

En el seu torn de paraula, Didier Reynders ha sigut clar i contundent: “Les legislacions dels Estats Membre compleixen un grau raonablement alt amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i amb les recomanacions del Consell d’Europa; no obstant això, a la pràctica, hi ha mancances importants, sobretot en relació amb el requisit d’utilitzar la detenció preventiva com a mesura d’últim recurs”.

El responsable de Justícia de l’executiu europeu ha explicat que les alternatives a la detenció preventiva, com la llibertat sota fiança o la vigilància electrònica, “no s’utilitzen prou tot i que existeixen en la majoria de les legislacions nacionals”. “El fet que el 20% de la població penitenciària total es trobi en presó preventiva provoca un augment considerable de la sobrepoblació de les presons i, per tant, és un tema que continua a l’agenda de la Comissió”, ha admès Didier Reynders.

Finalment, Reynders ha explicat que, en una trobada informal amb els ministres de Justícia dels Estats Membre el passat 6 d’abril, els va animar “a recórrer el màxim possible a mesures que no suposessin la custòdia dels detinguts” i “a promoure l’ús de braçalets electrònics, especialment, per a aquells presos i preses en detenció preventiva o de baix risc”. Cal recordar que, aquesta recomanació del comissari de Justícia, se suma a les que ja va fer en el seu moment l’Alta Comissionada pels Drets Humans, Michelle Bachelet, el Consell d’Europa o l’Organització Mundial de la Salut.

El comissari de Justícia admet un mal ús de la presó preventiva per part dels Estats Membre
Comparteix