Diana Riba i Giner

Diana Riba denuncia l’espionatge polític a Roger Torrent davant la Comissió Europea

14/07/2020

L’eurodiputada Diana Riba ha impulsat avui una pregunta escrita a la Comissió Europea amb la intenció de denunciar l’espionatge polític que el President del Parlament, Roger Torrent, el President del grup republicà a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall i l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, entre d’altres, han patit per part de l’Estat espanyol. La iniciativa ha rebut el suport d’una quinzena d’eurodiputats i eurodiputades de diversos grups parlamentaris: Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Pernando Barrena, Izaskun Bilbao, Miguel Urbán, Kateřina Konečná, Clare Daly, Mick Wallace, Leïla Chaibi, Mounir Satouri, François Alfonsi, Nicolaj Villumsen, Benoit Biteau i David Cormand.

Segons una informació que avui publicaven els diaris The Guardian i El País, els tres van ser espiats durant l’any passat mitjançant un sistema d’intromissió en els telèfons mòbils que només poden comprar govern estatals i forces de seguretat. Per a accedir als seus telèfons mòbils es va utilitzar un programa d’espionatge informàtic anomenat Pegasus, el qual està desenvolupat per l’empresa israeliana NSO Group i destinat -en principi- a perseguir terroristes i criminals. Aquest programa d’espionatge permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l’historial de navegació i activar per control remot la càmera i el micròfon dels dispositius en què s’introdueix.

En la qüestió escrita enviada avui a l’executiu europeu, els eurodiputats i eurodiputades recorden que la intervenció de les comunicacions estan prohibides per la Directiva ePrivacy i l’emplaça a què, tenint en compte que Pegasus només pot ser utilitzat per governs, investigui qui és el responsable d’aquesta flagrant vulneració del dret europeu i dels principis democràtics més bàsics.

En aquest sentit, Diana Riba afirma que aquest cas “és una mostra més de la causa general de l’Estat espanyol contra l’independentisme” i ha alertat que “l’erosió dels drets fonamentals, l’estat de dret i la democràcia a l’Estat espanyol és un tema que ha de preocupar a tota Europa”. L’eurodiputada republicana ha anunciat que portarà aquest tema al comitè de Llibertats, Justícia i Afers Interns (LIBE). “Cal esclarir els fets i algú n’ha d’assumir les conseqüències”, ha conclòs Riba.

Diana Riba denuncia l’espionatge polític a Roger Torrent davant la Comissió Europea
Comparteix