Diana Riba i Giner

Prou “usar i tirar”

27/11/2020

El Parlament Europeu va aprovar ahir un informe crucial i en el qual el nostre grup, els Verds/ALE, s’ha implicat de forma intensa. En aquest informe, titulat ‘Towards a sustainable single market for business and consumers‘ (‘Cap a un mercat únic sostenible per a empreses i consumidors’), hem treballat per incorporar-hi propostes valentes que vagin en la direcció de promoure l’economia circular i reduir el nostre consum de recursos i generació de residus.

Encara que aquells que es beneficien de les polítiques neoliberals que imperen al planeta ho continuïn posant en dubte, és del tot evident que aquest sistema basat en el creixement il·limitat ens està conduint al col·lapse econòmic, social i ecològic. Un sistema econòmic sense límits està matant un planeta amb recursos limitats. És per això que aquest informe cobra tanta importància: intenta posar fre a aquestes dinàmiques de consum compulsiu i proposa mesures per revertir l’actual situació.

Una de les parts més rellevants del text i que m’agradaria posar en relleu té a veure amb la lluita contra l’obsolescència programada i prematura. A través de l’adopció de les nostres esmenes, l’Eurocambra proposa un etiquetatge obligatori que informi sobre la durabilitat dels productes i també que s’inclogui l’obsolescència prematura a la llista negra de pràctiques comercials deslleials. El text també fa una crida a facilitar el fet que el consumidor conegui millor el producte que compra i que se li permeti la possibilitat de reparar-lo ampliant així la seva vida útil. Així doncs, aquest text estableix de facto el nostre “dret a reparar”, un dret que en plena emergència climàtica i crisi econòmica, cobra tot el sentit del món.

Així doncs, l’aprovació d’aquest informe és una gran notícia pels consumidors i el planeta. Aconsegueix posar unes línies de treball clares i sense precedents en l’àmbit de la UE per canviar unes normes que, durant massa temps, s’han basat en el malbaratament, l’explotació il·limitada i el consum de productes de baixa qualitat. Cal canviar la pràctica del “usar i tirar” per la de “reparar” i, des d’Europa, ja hi hem començat a treballar.

Prou “usar i tirar”
Comparteix