Diana Riba i Giner

Llançament del manifest “Cap a una Europa verda que protegeixi els Deltes”

03/02/2021

El grup republicà al Parlament Europeu, conjuntament amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre i Junts per Europa, promovem un manifest d’àmbit europeu que pretén situar els deltes de la Unió Europea com una prioritat en el marc del Pacte Verd Europeu i assegurar una bona gestió dels rius per part dels Estats Membre

Des de l’inici de la legislatura al Parlament Europeu i, per tant, des de l’inici de la meva feina política a les institucions, he centrat una part important dels meus esforços al Delta de l’Ebre. I ho he fet perquè, literalment, aquest petit tresor del nostre país se’ns està desfent davant dels nostres ulls per culpa, d’una banda, de la nefasta gestió que en fa el Gobierno de España i, de l’altra, del canvi climàtic. Recentment, amb el meu company Raül Romeva, escrivíem aquest article al diari Ara on parlàvem detalladament sobre les causes i les conseqüències del que passa en aquest preciós indret del sud del país.

És important que, per a poder trobar solucions, generem grans consensos no només en el territori -que són crucials- sinó també amb la resta d’Europa. És per això que avui presentem el manifest “Cap a una Europa verda que protegeixi els Deltes”. A Europa hi ha deltes de gran importància socioeconòmica i ecològica, com els del Danubi, el Vístula, el Rin, el Roine o l’Ebre, molts dels quals estan patint riscos creixents d’erosió, subsidència, inundació i salinització. A través d’aquest manifest volem aplegar els interessos de tots aquests territoris per exigir a la Comissió Europea una millora dels plans de gestió de les conques dels rius europeus. És de vital importància, per exemple, que la Unió Europea elabori una normativa sobre la gestió dels sediments que sigui d’obligat compliment per als seus estats membres i que, en el marc del nou Pacte Verd Europeu, consideri els deltes com uns dels espais prioritaris d’actuació. Que els habitants d’aquests territoris no es converteixin en els primers refugiats climàtics d’Europa és responsabilitat, també, de la política comunitària.

Volem que aquest manifest sigui la primera pedra d’un grup de pressió potent l’objectiu del qual sigui essencialment garantir la pervivència d’aquests territoris únics pel seu valor ecològic. Com sempre hem dit, hem de tenir clar que preservar la nostra naturalesa i el nostre entorn és la manera més eficaç de preservar, també, l’economia del futur i la prosperitat de la societat.

La recollida d’adhesions al manifest, doncs, comença avui mateix en aquest enllaç i s’allargarà fins a la setmana del 8 març. En aquella data, el text serà presentat al Vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i al Comissari de medi ambient, Virginijus Sinkevičius, responsables del Pacte Verd Europeu.

Llançament del manifest “Cap a una Europa verda que protegeixi els Deltes”
Comparteix