Diana Riba i Giner

Riba: “El Parlament Europeu està fent un pas històric contra les violències masclistes”

15/07/2021

Els comitès de Llibertats Civils i d’Igualtat de Gènere del Parlament Europeu han aprovat per àmplia majoria l’informe sobre violències masclistes que lideren la republicana Diana Riba, per part del grup Verds/ALE, i la sueca Malin Björk, per part del grup del grup de l’Esquerra Unitària. El text, aprovat per àmplia majoria en ambdós comitès, demana la modificació de l’Article 83 dels Tractats per tal d’incloure aquest tipus de violències en el llistat d’eurocrims. Precisament, en aquesta llista s’hi inclouen aquells delictes que, per la seva gravetat i la seva dimensió transfronterera, cal que siguin regulats de forma homogènia en l’àmbit europeu. Es preveu que l’informe sigui votat a plenari el proper mes de setembre.

Aquesta petita modificació en la legislació europea tindria conseqüències molt grans a la pràctica, ja que permetria instaurar definicions, normes i fins i tot mesures penals mínimes i comunes arreu del territori europeu. Per Riba, és important fer aquest pas de forma urgent, ja que “en un moment històric en què assistim a un atac cada vegada més ben organitzat contra la igualtat de gènere i els drets de les dones, la resposta de les institucions ha de ser contundent; no podem esperar”.

Per altra banda, l’eurodiputada també assenyala que la modificació de l’Article 83 hauria de servir com a base legal per a la Directiva sobre violències masclistes que la Comissió Europea ha promès presentar en aquesta legislatura. Riba explica que “des del grup republicà i Verds/ALE estem pressionant per tenir una proposta de Directiva per aquest mateix 2021 i, per a ser holística, inclusiva i eficaç, cal que vingui acompanyada de totes les mesures que demanem en aquest informe”.

I és que, tot i que la Directiva podria ser molt eficaç a l’hora d’implantar mesures de prevenció, acompanyament o formació en la línia del Conveni d’Istanbul, no podria abordar la part penal de les violències masclistes sense la prèvia modificació de l’Article 83. Per tot plegat, Riba insta a totes les institucions europees a convertir aquest 2021 en un “any clau contra les violències masclistes aprovant un paquet legislatiu històric i de gran importància per acabar amb aquesta xacra”.

Riba: “El Parlament Europeu està fent un pas històric contra les violències masclistes”
Comparteix