Diana Riba i Giner

La “Doctrina Junqueras” s’incorpora en la proposta de reforma de llei electoral europea

03/05/2022

L’informe aprovat avui per l’Eurocambra sobre la reforma de la Llei electoral europea inclou el que, en l’àmbit de la justícia europea, ja es coneix com la “doctrina Junqueras”. En concret, el text inclou, a proposta del grup Verds/ALE, una sèrie de disposicions per tal de fer complir la sentència del TJUE del 19 de desembre de 2019 sobre el cas de l’escó d’Oriol Junqueras al Parlament Europeu la qual confirmava que la immunitat dels eurodiputats s’adquireix des de la declaració oficial dels resultats. Aquesta decisió judicial, per tant, tancava la porta a què els estats afegissin cap més requisit a l’hora de prendre possessió de l’escó com era el cas de l’Estat espanyol, que requeria el jurament de la Constitució.

La doctrina Junqueras, defensada al tribunal de Luxemburg per l’advocat Andreu Van den Eynde, va comportar, també, el fet que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí poguessin prendre possessió del seu escó i ser eurodiputats de ple dret.

La portaveu d’Esquerra Republicana al Parlament Europeu, Diana Riba, ha celebrat el resultat de la votació, ja que “el Parlament es posiciona molt clarament en contra que els Estats, a través de diverses argúcies legals, puguin manipular els resultats de les votacions europees”. En aquest sentit, Riba ha afirmat que aquesta “és una victòria no només de la causa republicana catalana, sinó de la causa democràtica a Europa”.

Per altra banda, el grup Verds/ALE ha aconseguit incorporar aspectes progressistes i innovadors al text com pot ser la creació d’una circumscripció europea amb llistes transnacionals, l’obligatorietat de llistes cremallera o de quotes per tal de garantir la igualtat de gènere, o la recomanació de votar a partir dels 16 anys.

La “Doctrina Junqueras” s’incorpora en la proposta de reforma de llei electoral europea
Comparteix