Diana Riba i Giner

Diana Riba intervé al Capitoli dels Estats Units per explicar els principals reptes democràtics de la UE en matèria de llibertat d’expressió

20/09/2022

L’eurodiputada d’Esquerra ha intervingut a la conferència anual sobre llibertat de premsa que organitza l’entitat Transnational Leadership Network (TLN) a Washington. Aprofitant la seva estada a la capital dels Estats Units, Riba es reunirà amb organitzacions de referència mundial en l’àmbit de la democràcia i la defensa dels drets i les llibertats fonamentals i amb una representació del partit demòcrata.

Des del Capitoli, la seu de les dues cambres legislatives dels Estats Units, Riba ha fet una crida a blindar drets fonamentals com la llibertat d’expressió amb legislacions clares i ambicioses. L’eurodiputada republicana ha aprofitat l’ocasió per explicar la proposta legislativa contra les SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), que en les setmanes vinents es començarà a treballar a l’Eurocambra, i que pretén combatre l’assetjament judicial que pateixen periodistes, activistes, acadèmics i opositors polítics per part dels grans poders amb la finalitat de silenciar-los i arruïnar-los econòmicament.

Diana Riba, que precisament serà ponent a l’ombra d’aquest important informe legislatiu, ha fet un repàs de diversos casos de demandes mordassa succeides a Europa, com el de Daphne Caruana Galizia, la periodista d’investigació maltesa que en el moment del seu assassinat l’any 2017 tenia 47 demandes interposades contra ella.

En aquest sentit, la portaveu dels republicans al Parlament Europeu ha declarat que “aquells que són els encarregats de fiscalitzar el poder han de rebre una protecció legal sòlida que els permeti dur a terme la seva feina amb seguretat i els protegeixi de les represàlies d’aquells que volen silenciar-los”.

Trobades amb organitzacions i representants públics

Durant la seva estada a la capital dels Estats Units, Diana Riba es reunirà amb Freedom House, Wilson Centre, el Center of Democracy and Technology del National Democratic Institute i el PEN America, organitzacions reconegudes a escala global en l’àmbit de l’estudi, l’anàlisi i el foment de la democràcia i els drets fonamentals.

En el seu rol de vicepresidenta de la comissió d’investigació sobre l’ús de Pegasus a l’Eurocambra, la republicana vol aprofitar aquestes trobades per abordar l’amenaça democràtica que suposa l’ús de programaris espia i que ha derivat amb grans escàndols com el Catalan Gate.

Finalment, conjuntament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que serà a Washington en els dies vinents, duran a terme una reunió amb el congressista Alan Lowenthal, com a representant del partit demòcrata, amb la finalitat d’establir ponts i sinergies polítiques.

Diana Riba intervé al Capitoli dels Estats Units per explicar els principals reptes democràtics de la UE en matèria de llibertat d’expressió
Comparteix