Diana Riba i Giner

Diana Riba: “Si Dolors Montserrat té un mínim respecte per l’Eurocambra, hauria de dimitir”

02/03/2023

El comitè de Peticions de l’Eurocambra ha celebrat una audiència en la qual s’ha debatut una petició contra la immersió lingüística de l’any 2017, la qual fou presentada per una persona propera al PP i que ha comptat amb un diputat de VOX al Parlament de Catalunya com a suposat expert en matèria lingüística. 

Aquest migdia, el comitè de Peticions del Parlament Europeu, que presideix la diputada del PP, Dolors Montserrat, ha celebrat una audiència sobre una petició que fou presentada l’any 2017 en la qual una ciutadana denunciava una suposada vulneració dels seus drets lingüístics perquè no podia escolaritzar els seus fills en castellà a Catalunya. 

Només un any després, el 2018, la Comissió Europea ja va dir que “el cas no era una competència europea”. Per tant, segons explica Diana Riba, “la decisió natural del comitè de Peticions hauria d’haver estat l’arxivament d’aquesta petició com fa sempre en aquests casos”. Així i tot, 5 anys després, “la petició segueix oberta, i fins i tot, debatent-se en audiències del comitè per beneficiar l’agenda política de la dreta i l’extrema dreta espanyola i la seva croada contra el català”, critica la portaveu republicana. 

Una peticionària propera al PP

La peticionaria en qüestió és Ana Losada, una persona propera al Partit Popular que, fins i tot, fou candidata per aquest partit a les eleccions municipals de l’Hospitalet de Llobregat l’any 2011. “Per tant, estem parlant d’una argúcia més de la dreta espanyola per atacar el català i per instrumentalitzar les institucions europees i els seus processos de participació”, lamenta Diana Riba.

La representant republicana explica que és important recordar que la presidència d’aquest comitè és en mans de Dolors Montserrat, “qui ha convertit aquest comitè en una cambra d’eco de la dreta espanyola més reaccionaria on es debaten, majoritàriament, aquells temes polítics que els són rendibles políticament”. La intenció és clara, denuncia: “Losada tramita la petició i Dolors Montserrat s’encarrega de mantenir-la viva per treure’n un rèdit polític al llarg de la legislatura, inclús en contra de l’opinió de la Comissió Europea”. “Si Dolors Montserrat té un mínim respecte per l’Eurocambra, hauria de dimitir com a presidenta del comitè”, rebla la portaveu d’Esquerra

Diputat de VOX a Catalunya, expert en educació lingüística a Europa

Així doncs, malgrat el nul recorregut que té la petició, el comitè controlat per Montserrat ha decidit organitzar una audiència amb suposats experts per debatre-la i analitzar les possibles vulneracions de drets lingüístics. Riba explica que “el mateix procés per configurar el panell d’experts que ha de debatre sobre la petició ha estat farcit d’irregularitats, ja que no s’han seguit els procediments que marca el reglament de funcionament intern del Comitè”.

De fet, el panell ha comptat amb quatre experts dels quals tres han sigut proposats pel mateix PP i un ho ha sigut per VOX. Un fet que, per Riba, “va en contra de la pluralitat que sempre intenten reflectir les audiències a l’Eurocambra”. L’escàndol, però, va més enllà, ja que cap dels convidats és expert en matèria d’educació lingüística i, el que és més greu, un d’ells ha sigut Manuel Acosta Elías, diputat en exercici al Parlament de Catalunya per VOX. 

“Això creua una línia vermella i crea un precedent molt perillós”, comenta l’eurodiputada republicana, ja que “un diputat en exercici no pot assistir en una audiència d’aquestes característiques com a ‘expert’ i molt menys a pocs mesos d’una convocatòria electoral”. Per aquest motiu, els diputats dels Verds/ALE, els socialdemòcrates i l’Esquerra Europea han decidit abandonar la sala i no formar part del que Diana Riba no ha dubtat a titllar de “circ”.

Diana Riba: “Si Dolors Montserrat té un mínim respecte per l’Eurocambra, hauria de dimitir”
Comparteix